Klima Kapasite Tespiti Nasıl Yapılır ?

fujitsu-klima-kapasite-tespiti-nasıl-yapılır-banner

Klima kullanım alışkanlığı ülkemizde yeni yeni gelişmeye başlamıştır. Pazardaki ürün/fiyat çeşitliliği ve marka bolluğu karşısında tüketicilerimiz karar verme süresince oldukça zorlanmaktadır. Tüketicinin klimayı kullanacağı yer önemlidir. Örneğin, ev, ofis, hastane, lokanta, bilgi işlem odası vb. Özellikle yazın soğutma ihtiyacı için tercih edilen klimalardan artık ısıtma ihtiyacını karşılamak içinde faydalanılmaktadır.

Bir konfor aracı olarak satın alınan klimaların, Türkiye'nin iklim koşullarına ve klimatize edilmek istenen mekana uygun seçilmemiş olması, yeterli servis desteğinin sağlanamaması, doğru montaj uygulamalarının yapılmaması gibi nedenlerle maalesef tüketicimiz mağdur olmaktadır. Kullanım ömrü ülkemiz koşullarında takribi 10 yıl olan klima cihazları seçiminde, ilk satın alma maliyetinin yanı sıra işletme süresince oluşabilecek maliyeti ile enerji maliyeti de mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Tüketicimiz, ülkemiz koşullarında oldukça pahalı bir ürün olan klima cihazlarını satın almadan önce mutlaka küçük bir araştırma yapmalıdır.

Her şeyden önce klimatize edilecek mahallerde hangi tip klima cihazının kullanılması gerektiğine karar verilmelidir. Bunun için firmanın yetkili servisi tarafından keşif yoluyla tespitler yapılmalıdır. Kapasite tayini, mahallin yapısı ve ısı kazancıyla doğru orantılı olup en önemli konudur. Türkiye'deki kapasite tayinlerinde genellikle mahallin metrekaresi üzerinden hesaplama yapılmakta ve hatta firmaların hazırladığı özel tablolar kullanılmaktadır. Bu tablolar belli bir referans ve yaklaşım sağlamakla birlikte kesinlik sağlamayabilir. Klima çevrimi kapalı çevrim olduğu için seçilecek ürünün verimliliğinde mahal içerisindeki hava hacmi önemlidir.

Türkiye'de genellikle binalarda kat yüksekliği 3 metre civarında olmakla beraber çeşitli kat yükseklikleri ile karşılaşılmaktadır. Bu nedenle daha doğru ve gerçekçi bir kapasite tayini için ısı kazancını etkileyen mahal tipi, pencere sayısı, oda yönü vb. faktörlerin göz önünde bulundurulduğu mahale has ısı kazanç hesabı yapmak zorunludur. Tüketici tarafından gerektiğinde yetkili firmadan montaj uygunluğunun kontrol edilmesi istenmelidir.

Klasik ısınma sistemi olarak halk arasında bilinen kömür, doğalgaz, LPG, mazot, fuel oil benzeri yakıtlar çevre ve doğa dostu olmadığı kadar sağlığımızı da tehlikeye atmaktadır. Günden güne gelen zamların sonucunda farklı bir iklimlendirme sistemi arayışına girdiğimiz şu günlerde, cebimize ve doğaya dost ısı pompaları karşımıza çıkmaktadır. Isı Pompaları 1973 yılında ki enerji krizinden sonra önem kazanmaya başlamıştır. Avrupa ve Amerika'da yoğun bir kullanıma sahip olan ısı pompası başta Ege ve Akdeniz bölgeleri olmak üzere Türkiye'de de her geçen gün kullanımı artmaktadır.